Şebnem Ergül Ankara Üniversitesi Uluslararası Politika bölümünden mezun olduktan hemen sonra Türkiye İş Bankası'nda eğitmen olarak profesyonel hayata adım attı. İş Bankası'ndaki kariyeri boyunca adeta bir akademisyen gibi sınavlar, dersler ve makaleler hazırlayan Şebnem Ergül, eğitim, planlama ve yatırımın geri dönüşü konularından sorumluydu. 1991 yılında bünyesine katıldığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda sırasıyla denetmen, eğitim uzmanı, İnsan Kaynakları Direktörü, ve son olarak da İnsan Kaynakları Danışmanlığı görevlerinde bulunan Şebnem Ergül 25 yıllık kariyerinde insan kaynaklarının kalite, koçluk, psikoloji ve en önemlisi insan faktörü gibi farklı disiplinlerinde uzmanlığını geliştirdi.

Dönüşüm Zamanı; Yenilenmeye ve Büyümeye Hazır Mısınız?

Uygulamadan Danışmanlığa

Hay Group'ın yaptığı bir araştırmaya göre şirket yöneticileri insan kaynakları yöneticilerinden % 50 oranında stratejik iş ortaklığı ve kilit konularda danışmanlık beklemektedir. Teknik konularındaki beklentileri ise sadece % 11 oranında kalmaktadır.

Buna karşın, ABD'de şirketler insanı en değerli unsur olarak görmelerine rağmen, sadece 10 şirketten 1 tanesinde insan kaynakları yönetim kurullarında temsil edilmektedir.

Demek ki insan önemli, ancak insan kaynakları yeterince önemli değil. O halde başımızı ellerimizin içine alıp düşünmemiz gerek; nerede hata yapıyoruz?

Belki İK'nın tanımını yeniden yapmamız gerek, belki İK birimlerinin yetki ve sorumluluklarını artırmamız gerekli…

Peter Drucker " 'En ciddi yanlışlar yanlış cevaplar yüzünden yapılmıyor. Gerçekte en tehlikeli olan yanlış soruları sormaktır." der, o halde;

1. İK yöneticileri günlük işlerini yapmanın ötesinde ne yapıyor?
2. Bugün İK'nı bir adım daha öteye taşımak için ne yaptınız?
3. İK özgürleşme alanı yaratabiliyor mu?
4. Ölçmediğini değerlendiremezsiniz; o halde İK metriklerle ölçülüyor mu?
5. En riskli şey güvenli olmaktır. İK'na güveniliyor mu?
6. Başarılı olmak için insanların ne istediğini bulmak ve onu vermek zorundasınız. Doğru yolda mısınız?

Yanıtlar, "Uygulayıcı İK" ile "Yönlendirici İK" arasındaki farkta yatmakta; tüm bu soruların yanıtlarını ve yenilenme ve büyümenin yollarını birlikte tartışacağız.